Şanghay İşbirliği Örgütü, bölgesel istikrarın ve küresel işbirliğinin şekillendirilmesinde kilit bir güç haline gelmiştir. ŞİÖ'nün gelişimi, üye devletler arasında ve ötesinde barış, güvenlik ve karşılıklı refahı teşvik etme taahhüdünün altını çizmektedir.
2001 yılında kurulan örgüt, altı üyeden dokuz üye devlet, üç gözlemci devlet ve 14 diyalog ortağından oluşan güçlü bir platforma dönüşmüştür. Örgütün ana hedefleri güvenlik işbirliğini güçlendirmek, aşırıcılıkla mücadele etmek, ekonomik bağları güçlendirmek ve kültürel alışverişi teşvik etmektir. Yıllar içinde ŞİÖ, terörizmden ekonomik kalkınmaya kadar üyelerinin karşılaştığı ortak zorlukların ele alınmasında önemli bir rol oynamıştır.
Avrasya'da büyüyen bir örgüt olarak ŞİÖ, Kazakistan ve diğer orta güçlerin, daha büyük ülkeler tarafından desteklenebilecek girişimlerini ilerletmeleri için bir fırsat sunmaktadır.
Kazakistan'ın amacı ŞİÖ'nün gelişimi ve belirli projelerin uygulanması için yön bulmaktır. Kazak Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu'nun da belirttiği gibi: "Önümüzdeki müzakere ve kararların örgütün tarihinde yeni bir dönüm noktası açması amaçlanıyor ve barışı korumak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için ortak çabalara olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz."
Analizin devamını orjinal dilinden buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.