Bu yıl “Yükselen Türk Dünyası” teması etrafında şekillenen İkinci Türk Dünyası Yaz Okulu programına, 27 farklı ülkeden seçilen 101 katılımcının yanı sıra, 50’ye yakın konuşmacı ve panelist iştirak etmiştir. Programa yönelik ilgi oldukça yüksek düzeyde gerçekleşmiş, yaklaşık 1000 başvuru arasından akademik ve mesleki yeterlilikleri gözetilerek seçilen katılımcılar; lisansüstü öğrenciler, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve medya mensuplarından oluşmuştur.
Programın açılış oturumunda İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan, Türk Dünyası’nın “2040 Vizyonu” çerçevesinde eğitim, ekonomi, enerji, ulaştırma ve sosyoloji gibi pek çok alanda entelektüel iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurgulamıştır. Erdoğan, Batı sonrası dönemde yeni bir paradigma inşasında ortak entelektüel birikim, diyalog ve sınırların kaldırılması ilkelerine dayanılması gerektiğinin altını çizmiştir.
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan ise üniversitenin Türk Dünyası ve gönül coğrafyasındaki akademik bağlarını güçlendirme konusundaki kararlılığını yinelemiş, bölgesel iş birliği, ortak kimlik inşası ve entelektüel liderlik kavramlarının altını çizmiştir.
Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı’nı temsilen TDT Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Sadi Jafarov'da açılış törenine katılarak bir konuşma gerçekleştirmiştir. Jafarov, Türk Dünyası’nın genç entelektüellerini bir araya getiren bu tür programların uzun vadeli bölgesel dayanışma ve iş birliği kültürünün inşasında kritik bir rol oynadığını ifade etmiştir. TDT adına yaz okuluna verilen destek, kurumsal düzeyde Türk Dünyası’ndaki entegrasyon ve ortak vizyon geliştirme çabalarının somut bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir.
Beş gün süren yaz okulu kapsamında toplam 9 seminer, 5 panel, 1 kitap tanıtım oturumu ve 1 çalıştay düzenlenmiştir.
Seminerlerde; Batı dışı perspektiflerden Türk Dünyası’nın keşfine, strateji, miras, birlik ve kimlik konularına, diplomatik ve ekonomik ilişkilere, bölgesel ve küresel bağlamda Türk Dünyası’nın rolüne kadar birçok başlık ele alınmıştır. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurumsal yapısı, medeniyet ve milli kimlik, destanların ve dinin toplumsal işlevi, geleneksel olmayan güvenlik sorunları ve gelecek odaklı fırsatlar tartışılmıştır.
Panellerde ise yapay zekânın Türk Dünyasındaki etkisi, uluslararası yatırımların teşviki, enerji ve ulaşım koridorlarının stratejik önemi, uluslararası hukuk perspektifleri ve elit algısı gibi güncel konulara odaklanılmıştır.
Kitap tanıtım oturumunda, katılımcı ve konuşmacılar tarafından kaleme alınan çeşitli eserler ve raporlar tanıtılmıştır. Çalıştayda ise Türk Üniversiteler Birliği ve Orhun Süreci kapsamındaki mevcut ve olası akademik iş birlikleri değerlendirilmiş, somut proje önerileri ortaya konmuştur.
II. Türk Dünyası Yaz Okulu, Türk Dünyası’nın tarihsel, kültürel ve siyasi bağlarının güçlendirilmesine, ortak bir gelecek vizyonunun inşasına ve genç entelektüellerin çok disiplinli bir perspektifle bir araya gelmesine önemli katkılar sunmuştur. Katılımcılar, akademik oturumların yanı sıra sosyal ve kültürel programlar sayesinde zenginleştirici bir etkileşim ortamında bilgi ve deneyim paylaşma fırsatı bulmuştur.
Etkinlik, Türk Dünyası’nın genç kuşaklarına ortak tarih ve kültürel mirası aktarırken; iş birliği, dayanışma ve bölgesel bütünleşme anlayışının güçlendirilmesine yönelik somut bir adım olarak değerlendirilmiştir.
Sadece bir eğitim programı olmanın ötesinde, çok boyutlu bir entelektüel buluşma olarak öne çıkan II. Türk Dünyası Yaz Okulu; ortak tarih, kültür ve gelecek tasavvuru temelinde şekillenen yeni akademik ve kurumsal iş birliklerinin zeminini oluşturmuştur.
Program sonunda katılımcılar, edindikleri akademik ve kültürel birikimle ülkelerine dönerek Türk Dünyası’nın ortak vizyonuna katkıda bulunma hedefiyle yeni projelere imza atma motivasyonuyla ayrılmışlardır.